In het verleden heeft het gilde niet echt een vast 'honk' gehad. De keet op het schietterrein was niet alleen door het gilde in gebruik. Onze voormalige hopman (later ere-hopman) Cor in 't Veld had een grote wens voor een eigen gildehuis. Cor was gebruiker en beheerder van molen 'De Deen' (in de volksmond 'de witte molen' genoemd). Nadat Cor met zijn werkzaamheden was gestopt had hij bij de toenmalige gemeente Luyksgestel de wens neergelegd om van het pakhuis een gildehuis te mogen maken.

In 1988 was het dan zover. Toenmalig Commissaris van de Koningin van Noord Brabant, mr. F. Houben (gildeheer van ons gilde) verrichtte op 13 november de officiƫle opening.

Een aantal jaren later bleek dat het gildehuis te klein was en werd gedacht aan een verbouwing en uitbreiding. De gildebroeders en -zusters staken de handen uit de mouwen en door ruim 3600 uren zelfwerkzaamheid kwam een fraaie restauratie en uitbreiding tot stand. Terecht werd dan ook gezegd: "Door man en macht tot stand gebracht". Op 25 mei 2002 vond de heropening plaats door wederom onze gildeheer mr. F. Houben.

Voor op het gildehuis schittert het embleem van ons gilde, Sint Maarten op zijn paard. Dit prachtige kunstwerk is ontworpen en gemaakt door onze gildebroeder Peter Bax jr.

Het gildehuis wordt nu intensief gebruikt. Elke woensdagavond zijn er kaartavonden voor de eigen leden maar ook voor iedereen die gezellig een kaartje wil komen leggen. De tamboers, bazuinblazers en vendeliers oefenen hier regelmatig. Elke tweede zondag in september vindt er het eetfestijn plaats.

Toon kaart

gildehuis St. Martinusgilde Luyksgestel embleem St. Martinusgilde Luyksgestel