(Burger)koningschieten 2018

Dit jaar hebben we het koning schieten van het gilde 1 week later laten plaats vinden omdat we als gilde ook graag deelnamen aan het Europees Koning schieten in Leudal vorig weekend.
Nadat oud koning Frank van Leeuwen thuis was opgehaald, de nieuwe vogel bij Rene Hoeks was opgehaald, de koningsvogel gezegend was door gildekapelaan pastoor Buyens hebben we gezamenlijk een broodmaaltijd gehad in het gildehuis. (Kees, Jan Paul en diverse dames bedankt voor het verzorgen).


Koning Pierre WillemsOm half twee vertrok het gilde naar de kruiskapel voor het koning schieten. Nadat burgemeester mevrouw Callewaert de veiligheid had gecontroleerd heeft zij met 3 wel gemikte schoten de vogel vrij geschoten. Daarna was de beurt aan oud koning Frank van Leeuwen gevolgd door de overige gildebroeders.
Na 4 ronden schieten waren er nog 7 gildebroeders in de strijd om de koningsvogel. Het werd erg spannend want er werden rake schoten gelost. Na 7 ronden waren het nog 5 gildebroeders die aan het strijden waren voor de titel van Koning. Uiteindelijk wist in de 10e ronde en bij het 75 ste schot Pierre Willems de vogel te verschalken, en had het gilde een nieuwe koning.
Pierre proficiat en heel veel succes.


Daarna was het de beurt aan de burgers van Luyksgestel om te strijden voor de titel burger koning. Hierbij werd met de luchtbuks op een aardappel geschoten zoals dat vroeger gebruikelijk was.
De nieuwe burgerkoning van Luyksgestel is geworden Willem Wouters. Willem van harte proficiat.

Hierna is het gilde terug gegaan naar het gildehuis om daar in de avond weer te verzamelen voor het ophalen van de koning. Deze had er voor gezorgd dat de dorstige kelen gespoeld werden om vervolgens terug te gaan voor de installatie plechtigheid. Na het afleggen van de eed van trouw was er een gezellig samenzijn in het gildehuis om de “ton bier”van de koning op te maken.
Na de installatie van de koning was er een bedankje voor Frank voor zijn koningschap afgelopen 2 jaar, Jan Paul Zwegers kreeg een bedankje voor zijn 2 jaar gaande deken in de overheid. Ook Rene Hoeks werd bedankt voor het maken van weer een prachtige koningsvogel. Verder kon het gilde vandaag gebruik maken van een tamboer van het St. Annagilde uit Riethoven dus Patrick bedankt voor je tijd en inzet. Zo zie je maar dat verbroedering verder gaat als alleen binnen het eigen gilde.